Twardość wody jest skutkiem obecności szeregu różnych rozpuszczonych w niej jonów metali wielowartościowych, zwłaszcza kationów magnezu i wapnia, dlatego też zwykle wyraża się ją w miligramach węglanu wapnia na litr. Twardość to tradycyjna miara zdolności wody do reagowania z mydłem: woda twarda do wytworzenia piany wymaga zauważalnie więcej mydła. Dopuszczalny zakres wartości dla twardości wynosi 60-500 mg/l. |
Twardość wody | Data poboru próbki do badania | |
mg CaCO3/l | ||
SUW Wołów | 211 | 2020-12-07 |
SUW Lubiąż | 340 | 2020-06-01 |
SUW Straszowice | 256 | 2019-03-02 |
SUW Stary Wołów | 73 | 2019-04-10 |
SUW Bożeń | 209 | 2019-09-02 |
SUW Dębno | 246 | 2019-05-06 |
SUW Krzydlina Mała | 207 | 2019-07-01 |
Tabelka przeliczników twardości wody :
Stopień twardości wody | Jednostka twardości wody |
mg CaCO3 | |
Woda bardzo miękka | < 100 |
Woda miękka | 100 – 200 |
Woda średnio – twarda | 200 – 350 |
Woda twarda |
350 – 550 |
Woda bardzo twarda | > 550 |
Średnia wartość twardości w wodzie przeznaczonej do spożycia w 2015 r.